И в Румъния протестират за по-високи заплати: В този час служители

...
И в Румъния протестират за по-високи заплати: В този час служители
Коментари Харесай

Железничарите в Букурещ протестират за заплати

И в Румъния стачкуват за по-високи заплати: 

В този час чиновници от железопътния бранш в Румъния стачкуват в Букурещ. Демонстрацията се организира пред Министерството на превоза и ще продължи до 12:45 ч., написа Българска телеграфна агенция.

В акцията вземат участие машинисти, локомотивни механици, чиновници от жп инспекцията и началници на смени. Това е 21-ят им митинг за последните две години, пишат недоволните в собствен пост в обществените мрежи. 

“Това се дължи на обстоятелството, че в Румъния законите не се съблюдават и ползват. Въпреки че трябваше да има нарастване на заплатите на механиците, то не се случи. Прилагането на закон №195/2020 се бави ”, написа в известие до медиите. 

Колективен трудов контракт, годен до 31 декември 2023 година, законово не разрешава оповестяване на обща стачка. Затова недоволните се канят след първи юли да стачкуват като отхвърлят да поставят ексклузивен труд. Те документално ще уведомят началниците си по работни места, че ще извършват единствено месечната ставка, в случай че главната им заплата не бъде увеличена от първи юли тази година. 

На 29 май 200 чиновници на националната железопътна компания „ Че Фе Ре “ (CFR) още веднъж стачкуваха пред Министерството на превоза в Букурещ. Тогава ръководителят на федерацията на синдикатите на железопътните превозвачи от Румъния Родриго Максим разяснява, че както начинаещите машинисти, по този начин и инженерите получават сред 3000 и 3500 леи (1200-1400 лева.), което е сравнимо със заплатите на неквалифицирани служащи. Според синдикалистът минималната заплата за жп чиновниците би трябвало да бъде 4500 леи (1800 лева.). 

Най-голямата стачка на жп чиновниците в Румъния се организира през 2005 година и продължи 23 дни, без да бъде реализирано решение посредством договаряния. Протестите завършиха след правосъдна присъда, издадена от Букурещкия апелативен съд.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР